גירודים
גירודים בגוף הם תופעה יומיומית שכיחה שכל אחד מכיר וחווה. בשפה הרפואית גירוי בעור נקרא pruritus. זהו מנגנון שמופעל על ידי מערכת העצבים כתגובה לגירוי חיצוני על העור, או פנימי, שגורם לשחרור של מתווכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) כמו היסטמין (שמשתחרר במצבי אלרגיה) וברדיקינין (שמגיב לתהליכי דלקת) בין שכבות העור – דרמיס ואפידרמיס.
כאמור, כולנו חווינו, חווים ברגעים אלה או נחווה בעתיד צורך להתגרד ולגרד את העור, באופן טבעי. אבל יש שאצלם גירודים בגוף מעידים על סיבה מסוימת. הנה כמה מן הסיבות הנפוצות והשכיחות ביותר:
נשים בהריון: נוטות יותר להתגרד, בעיקר בבטן. למעשה, מדובר בסוג של מחלת עור, שחולפת מעצמה בדרך כלל לאחר הלידה.
מבוגרים: גירודים בגוף נפוצים בגיל השלישי ובמיוחד אצל נשים לאחר גיל המעבר, בגלל הנטייה ליובש בעור שנגרמת בשל הזדקנות העור.
עקיצות של חרקים: יתושים, למשל, הם ה-מכה של הקיץ. העקיצה שלהם משחררת היסטמין הגורם לתופעה אלרגנית מקומית וזמנית. אבל ישנם חרקים נוספים שיכולים לגרום למטרד, בעיקר כשנמצאים בחוץ.
מחלות עור: כגון פסוריאזיס, סבוריאה ובמיוחד אטופיק דרמטיטיס, שאופייני אצל ילדים דווקא.
מחלות מערכתיות: גירודים יכולים במקרים מסוימים להיות תסמין של מחלה כלשהי, כגון סוכרת, כשל כלייתי, חסר של ברזל, בעיות בבלוטת התריס ומחלות סרטניות. שלא נדע.
אלרגיה: יש אלרגיות שמתבטאות בהתעטשות ובנזלת, ויש שבאות לידי ביטוי בגרד בעור, לעתים בתוספת כתמים אדומים ונפיחות. גם המקרה הזה – היסטמין הוא שאשם. הגורמים לאלרגיה יכולים להיות מזון, תרופות מסוימות או מגע בחומר כלשהו – בד של בגד, סבון או תכשיר קוסמטי, חומר ניקוי, צמח (סרפד למשל) ועוד.
טיפול מקומי –חיצוני בנגעים בעזרת ג'לים או משחות המכילים ויטמינים, שמן קצח, שמן שקדים, ג'ל אלוורה , טיפול במשחות עם אוזון ופורמולות עם צמחי מרפא המטיבים עם העור.
שמנים אתריים נוספים היכולים לבנדר, גרניום, בנזואין, ארז, פטשולי וברגמוט כל השמנים הללו גם מרגיעים את הנפש ומורידים מתח ויועלו גם במבער ובאמבטיות מרגיעות.
במקרים בהם ההפרשות הן שומניות נרצה להשתמש בג'לים ובחומרים טבעיים בעלי איכות מייבשת. לעומת זאת, במקרים בהם הגירוי יבש נרצה להשתמש בקרם או משחה שומניים ובחומרים טבעיים בעלי איכות מלחלחת.