אלרגיה
ביטוי של עודף פעילות של המערכת החיסונית. עודף הפעילות גורם למנגנוני ההגנה של הגוף, לתקוף פולשים שאינם מהווים איום על בריאותנו.
האלרגן יכול להיות כל חומר- חלקיקי אבק, אבקת פרחים, תרופה, מזונות שונים, בדים, קשקשי חיות, עקיצת דבורה, מזג אוויר, מתכות שונות ועוד
כתוצאה מופיעים תסמינים דלקתיים: נזלת וגרד באף, עקצוץ בגרון, דלקת עיניים, קשיי נשימה, גרד ופריחות עוריות. זה כולל גם תגובות של מערכת העיכול, ביניהם שלשולים והקאות.
תסמינים של אלרגיה:
התסמינים של אלרגיה משתנים בהתאם לתגובה הספציפית של כל מטופל ויכולים לבוא לידי ביטוי במערכות שונות כגון: מערכת הנשימה, מערכת העיכול, תופעות עוריות ועוד.
במרבית המקרים התסמינים קלים אך גורמים לאי נוחות ולאי שקט כללי, תחושת אי נוחות לא מוגדרת, ערפול חושים, ריכוז לקוי, כאבי פרקים, כאבי שרירים, עייפות, כאבי ראש ועוד
תגובות אלרגיות חריפות עשויות להיות מסוכנות שכן הן עלולות להשפיע על איברים שונים בגוף. במקרים חמורים התגובה האלרגית יכולה לגרום להלם (אנאפילקסיס) הנגרם כתגובה מיידית לאלרגן ותסמיניו כוללים קושי פתאומי בנשימה, שיבוש תפקוד הלב ולחץ דם נמוך שעלול להוביל להלם.
האלרגיות הנפוצות ותסמיניהן:
קדחת השחת (דלקת אלרגית במערכת הנשימה העליונה) - נזלת שקופה, גרד באף בעיניים ובחך, דמעות, נפיחות בעיניים ועיטושים.
דלקת אטופית בעור (אקזמה) - גרד וגירוי בעור, אדמומיות בעור, קשקשים וקילופים בעור.
אלרגיה למזון - עקצוץ בפה, נפיחות בשפתיים, בלשון או בגרון, שלשולים, סרפדת, הלם.
עקיצות של חרקים - בצקת, גרד, קוצר נשימה, חרחורים וצפצופים בנשימה, הלם.
אלרגיה תרופתית - סרפדת, גירוי וגרד בעור, נפיחויות שונות בגוף, קוצר נשימה והלם.
גורמים לאלרגיה:
- חולשה ורגישות יתר של מערכת החיסון לאלרגן מסוים. אלרגיה היא בעצם תגובה עודפת של מערכת החיסון לגורמים אשר אינם מהווים איום ממשי.
- עודף הסטריליות המאפיין את העולם המערבי,
- שימוש הנרחב באנטיביוטיקה מחלישים את פעילות מערכת החיסון
אבחנה של אלרגיה:
המטרה העיקרית באבחון אלרגיה היא זיהוי הגורם האלרגני. לשם כך מתבצעות מספר בדיקות:
· ספירת דם - בדיקה זו כוללת ספירה של כל מרכיבי הדם. במקרים של אלרגיה תופיע רמה גבוהה של תאי דם לבנים מסוג אאוזינופילים.
· בדיקת נוגדנים מסוג IgE - בדיקת דם הבודקת רמות נוגדנים מסוג IgE. נוגדנים אלו גורמים להפעלה של תאי פיטום (תאי דם לבנים אשר מפעילים תגובה אלרגית).
· בדיקות עור- הזרקה או הצמדה של חומרים אלרגניים אל העור ובדיקת התגובה. במידה וקיימת רגישות לאלרגן הפוטנציאלי יופיעו אודם ונפיחות באזור הבדיקה.
טיפול קונבנציונאלי באלרגיה:
הטיפול הקונבנציונאלי מתמקד בהמלצה להפחתת החשיפה או להימנעות מהאלרגן.
התרופות הניתנות אינן משנות את מהלך המחלה, אך הן מטפלות בתסמינים ולעיתים מונעות סיבוכים כמו נזק ריאתי קבוע הנגרם עקב אסתמה והתפתחות סינוסיטיס (דלקת בסינוסים) ופוליפים עקב נזלת אלרגית מתמשכת.
· תרופות אנטי היסטמיניות- גורמות לחסימת ההיסטמין ובכך להפסקת התופעות האלרגיות הנגרמות מפעילותו. תרופות אלו יעילות ומספקות תגובה מהירה לתסמיני האלרגיה. דוגמא לתרופות המשתייכות לקבוצה זו: Cetirizine (Zyllergy, Histazine), Loratadine (Lorastine), Fexofenadine (Telfast), Mizolastine (Mizollen), Desloratadine (Aerius). תרופות אלו עלולות לגרום לישנוניות. תרופות אנטיהיסטמיניות יכולות להינתן בצורה סיסטמית (טיפות דרך הפה), מריחה מקומית בצורת ג'ל כגון Dimethindene (Fenistil) ובתרסיסים לאף כגון Azelastine (Rhinolast).
· מפחיתי גודש- תרופות ממשפחת פסאודואפדרין כגון Pseudoephedrine (Sinufed, Nussidex) אשר מפחיתות את התהליך הדלקתי בתעלות האף.
· סטרואידים – סטרואידים מסייעים בעיכוב תהליך דלקתי העשוי להיגרם עקב אלרגיה. הסטרואידים ניתנים בכדורים, משחות, תרסיס או אינהלציה (תינוקות). דוגמא לסטרואידים הניתנים דרך הפה - Prednisone Dexamethasone, Prednisolone (Danalone), ו- Triamcinolone (Sterocot).
· דוגמא למשחות סטרואידים - Betamethasone (Betacorten) Fluocortolone (Ultralan), ו- Hydrocortisone (Lanacort).
· דוגמא לתרסיסים סטרואידים - Fluticasone (Flixonas, Allegro).
· דוגמא לאינהלציות ומשאפים סורואידים - Budesonide (Budicort) ו- Fluticasone (Flixotide, Serotide).
· אדרנלין - (Epipen (Epinephrine ניתן בהזרקה במקרים של שוק אנאפילקטי. לאחר ההזרקה עשויות להופיע תופעות של רעד ודופק מהיר, אך אלו נעלמות לאחר זמן קצר. לרוב, חולים המאובחנים באלרגיה (בעיקר לעקיצות ומזון) ונמצאים בסיכון גבוה, נושאים עמם את הזריקה באופן קבוע.
· חיסונים- הזרקה של האלרגן במינונים מתגברים של תמצית מהחומר האלרגני. התהליך איטי וקיים סיכון לתגובה אלרגית חריפה במהלך ביצועו, לכן מבוצע רק על ידי מומחים לאלרגיה. השיטה משמשת לריפוי ולא רק לטיפול בתסמינים, אך רק חלק מהמטופלים אכן מפיקים ממנה הטבה משמעותית.
טיפול טבעי
1.חיזוק מערכת החיסון כדי שזו לא תגיב בעוצמה לכל גירוי זניח.
למה הדבר דומה? לכלב קטן אשר מפאת גודלו וחוסר הביטחון שלו נובח על כל אורח הנכנס בדלת.
מה ניתן לעשות? להפוך את הכלב לבּולדוג. הבּולדוג אינו נובח סתם אך כשצריך הוא יודע לנשוך.
כל הדרכים לחזק את מערכת החיסון שלנו ולהפוך אותה לבולדוג
2. הרחקת מזון אלרגני - אם הגורם פנימי (אלרגיה למזונות) יש להרחיק את הגורם האלרגני מהמזון על ידי עריכת דיאטת האלמינציה שבעזרתה ניתן לזהות את המזון האלרגני.
(מתן תפריט מצומצם הכולל אורז ומספר מצומצם של ירקות מבושלים. לאחר מספר ימים יש להתחיל להשיב אל התפריט מזונות שונים. רצוי להשיב בכל פעם מזון אחד בלבד ולצרוך אותו ברציפות במשך יומיים שלושה, מספר פעמים ביום, על מנת לבחון את תגובת הגוף אליו, ולבצע הפסקה של 3 ימים על מנת לבחון אם יש תגובה מצטברת.)
3. תזונה היפואלרגנית - שהגורם האלרגני אינו מזון אחד, אלא הצטברות של מספר מזונות אשר שילובם הוא היוצר את התגובה האלרגית(הימנעות ממוצרי מזון החשודים כאלרגנים). מזונות אלרגניים שכיחים כוללים: חיטה, חלב ומוצריו, תירס, בוטנים, חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד.
תזונה לטיפול באלרגיה:
הגברת צריכה של:
· מזונות נוגדי אלרגיה כגון קצח או שמן קצח, תפוחים, חילבה ובצל.
· אומגה 3 המצויות בעיקר בדגי ים (מי ים עמוקים, ים צפוני) כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון.
· פירות וירקות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים חיוניים אשר משפרים את פעילות מערכת החיסון. מומלץ לצרוך את כל הסוגים ובעיקר ירקות ופירות עשירים בויטמין C כגון קיווי, גויאבה, פלפל אדום, עלים ירוקים פירות הדר (לא במצבי ליחה).
· מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כגון דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. הסיבים מסייעים לפינוי פסולת ורעלים מן הגוף ובכך מפחיתים את העומס על מערכת החיסון.
· נוזלים - שתייה של חליטות צמחי מרפא, מים (8-10 כוסות מים ביום) ומיצי פירות וירקות משפרת את תהליך פינוי הרעלים מן הגוף.
· צמחי תבלין מחממים - לרוב, אנשים הסובלים מאלרגיה הינם טיפוסים קרירים וחסרים לכן מומלץ להשתמש בצמחי תבלין מחממים כגון זנגביל, קינמון, רוזמרין, הל וכד'.
· חומצות שומן חיוניות המצויות במזונות כגון אגוזים, שקדים, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקליתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.
· מזונות המונעים הצטברות ליחה כגון ירקות שורש (פטרוזיליה, צנון, בטטה, סלרי, קולורבי ועוד), דגנים מלאים, גריסים וקטניות. מזונות אלו מומלצים בעיקר במקרים של אלרגיות המשפיעות על מערכת הנשימה.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות אלרגניים - במקרים רבים, גם אם הגורם האלרגני אינו מזון, מומלץ לצרוך תזונה היפואלרגנית. תזונה זו כוללת הוצאת מזונות העלולים לעודד תגובה אלרגית כגון: חיטה, חלב פרה ומוצריו, תירס, סויה, פירות הדר, אגוזים, בוטנים, עגבניות, קפה, סוכר, שוקולד ועוד.
· פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר), חלב ומוצרי חלב, שומנים רווים וחלבון מן החי (כגון בשר אדום, עוף, ביצים) המחלישים את מערכת העיכול ומערכת החיסון ומעודדים תהליכים דלקתיים (שומן וחלבון מן החי מכילים חומצה ארכידונית התורמת לתהליך היווצרות דלקתיות ופוגעת בפעילות של אומגה 3).
· מזונות תעשייתיים, מעובדים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את פעילות מערכת החיסון.
· אלכוהול ועישון הגורמים לעומס רעלים ומחלישים את המערכת החיסונית.
· מזונות מגבירי ליחה - במצבי גודש מומלץ להימנע ממזונות אשר עלולים להגביר ייצור ליחה כגון חלב ומוצריו, קמח לבן, סוכר ומזונות המכילים סוכר, פירות הדר, בננות, בוטנים ועוד.
תוספי תזונה שנבדקו מחקרית נבדקו במחקרים קליניים כתומכים במערכת החיסון - אימפרובין
N-VB, N-PF-S, אסטקסנטין, קוורציטין, פטריות כח, כורכום, מורינגה, ליקוריץ, חומצה אלפא ליפואית, קו אנזים Q10
משהו בכתוב אינו ברור, תמיד נשמח לסייע' בריאות ובשורות טובות
נטורופת והרבליסט קליני