צרבת
צרבות הם עלייה של חומצות מהקיבה לכיוון הוושט שגורמים לתחושות לא נעימות והרגשה רעה של "שריפה" וחומציות לא נעימה באזור החזה, הצרבות יכולות להיגרם כתוצאה מכיב פפטי (אולקוס), דלקת הקיבה (גסטריטיס), רמה מוגברת של החיידק "הליקובקטר פילורי" ועוד. כמו גם, תרופות, הורמונים, "סטרס", תזונה לקויה, וחולשה של הכבד, של הלבלב ושל כל המערכת העיכולית.
קיימות, לכאורה, סיבות רבות לנטילת סותרי חומצה. מטרתן העיקרית של תרופות אלה היא, בעיקר, להרגיע באופן סימפטומטי וזמני תסמיני צרבת, שנוצרים כתוצאה מעליית חומצת הקיבה.
ברגע שהמטופל נוטל מעכבי וסותרי חומצה, הוא מבטל את האפשרות להביא את מערכת העיכול שלו למצב מאוזן, שהרי מערכת עיכול חזקה עשויה למנוע תחלואים רבים, בעוד מערכת עיכולית חלשה, המייצרת מעט מיצי עיכול, עלולה לגרום לתחלואים רבים.
בנוסף, יש לזכור שלמעכבי חומצה ישנן תופעות לוואי רבות כגון:
- · אלרגיות למזון,
- · הפרעות בקצב הלב,
- · עקצוץ באצבעות הידיים והרגליים,
- · דכאון,
- · סחרחורות וכאבי ראש,
- · שיבוש בתהליכי הספיגה של ויטמינים ומינרלים.
לכן, כאשר יגיע אלינו מטופל, אשר נוטל מעכבי או סותרי חומצה שונים, כגון אומפרדקס, לוסק ואחרים, אנו המטפלים נהיה בבעיה. מכיוון שגילו של מטופל זה יהיה בדרך כלל מעל לארבעים, גיל שחלה בו ירידה טבעית ב"אש העיכולית". מיצי העיכול הכרחיים בגיל זה ואילו התרופה אותה נוטל המטופל מדכאת את מיצי העיכול או את אותה "אש עיכולית".
טיפול טבעי
מסתבר שמציאת חלופות לתרופות אלו, במסגרת של הטיפול הטבעי בצרבת, אינה פשוטה כלל וכלל. ברגע שמטופל מפסיק את נטילתן, הקיבה מתחילה לייצר מיד מיצי עיכול המגרים את הרקמה הרירית של הקיבה. יתרה מכך, חלק גדול מצמחי המרפא אשר מחזקים את הכבד והלבלב הינם בעלי טעם מר, אשר עשוי לגרות את הקיבה של אדם הסובל מצרבות.
בתזונה
הגברת צריכה של:
· מזונות בסיסיים כגון: אגוזים ושקדים, בננות, מלפפונים, ירקות (בעיקר ירקות ירוקים, ירקות עליים וירקות כתומים) ופירות (בננה, תפוח, אגס). צריכת מזונות בסיסיים בזמן צרבת מסייעת בהשבת החומציות התקינה בקיבה ומפחיתה את תחושת הצריבה.
· שתיית מים קרים (בזמן צרבת) המסייעים בהחזרת חומציות הקיבה לרמה תקינה.
· מזונות קלים לעיכול ועשירים בסיבים - כגון ירקות ודגנים מלאים.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
· מזונות היוצרים חומציות כגון: בשר, פירות הדר, ירקות ממשפחת הסולניים (עגבניות, תפוח אדמה וחצילים) וחלב ומוצריו. למרות שחלב נחשב כמקל צרבת, הרי שלאורך זמן ההיפך הוא הנכון. חלב ומוצריו תורמים לעליית החומציות בקיבה ולהישנות התופעה.
· מוצרי מזון אלרגניים כגון חיטה, חלב ומוצריו, תירס, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל.
· מזונות קשים לעיכול כגון: מטוגנים, חריפים, מזונות עשירים בשומן רווי ובשר.
· משקאות מוגזים המגבירים את חומציות הקיבה.
· עישון, אלכוהול וקפאין המגבירים את חומציות הקיבה.
אופן תזונה שיכול לתרום להפחתת התסמינים,
1. לא ללעוס מסטיק לפני האוכל (גורם ליצירת מיצי קיבה על ריק)
2. כמה שפחות ארוחות ביום, בלי לנשנש בכלל, כל נישנוש אפילו הקטן ביות מעלה את חומציות הקיבה בעשרות מונים
3. לא למלא את הקיבה עד הסוף, ככל שנמלא אותה עד הסוף (נרגיש שבעים), כך תגבר כמות החומצה ויופעל לחץ גדול יותר על השסתום בין הוושת לקיבה
4. לאכול לאט עם הרבה לעיסות (מאט את כמות ומהירות הייצור של החומצה)
5. לא לאכול בלילה, להפסיק לאכול 4 שעות לפני השינה (בשכיבה אין כח כבידה שמונע מעבר של החומצה מהקיבה לוושת וגם טונוס נמוך של השריר של השסתום)
צמחי מרפא ותוספי תזונה שיכולים לסייע
בעזרת צמחי מרפא , היא ע"י שימוש בצמחים בעלי מרקם צמיגי וטעם מתקתק. לרוב צמחים המכילים חומר פעיל רירי בשם מוצילגו. הוא מצפה ומשקם את הרקמה הרירית של הקיבה, ומרגיע את הצריבה, מבלי לדכא את מיצי העיכול החשובים כל כך לתהליך העיכול.
אחד הצמחים היעילים והנוחים ביותר לשימוש הינו האולמוס (Ulmus rubra) כמו גם האלטאה (Alethaea) המכילים כמות גדולה של חומר רירי
(אחת הדרכים המקובלות לשימוש באומולוס, היא אבקה טחונה של הצמח.ניתן להמיס כפית מהאבקה, בחצי כוס מים בטמפרטורת החדר ולשתות מספר פעמים ביום)
ליקוריץ (DGL- Glycyrrhiza glabra) ללא הגליציריזין, נותן השפעה מזינה ומרגיעה לקיבה, ובנוסף נותן עוד מתיקות להרכב.
קמומיל (German Chamomile) נותן להרכב השפעה נוגדת דלקת ונוגדת עווית.
שומר - Foeniculum vulgare - צמח נפוץ בשימושיו הקולינריים והרפואיים ברחבי העולם, מזה אלפי שנים תיעוד לשימוש בזרעי השומר בעיקר לטיפול במגוון הפרעות עיכול, גזים וכאבי בטן.
פיליפנדולה Filipendula ulmaria – Medowsweet - אחד מצמחי המרפא המפורסמים בעולם לטיפול בצרבות, ריפלוקס ומצבים דלקתיים אחרים,
תוספי תזונה שיכולים לסייע - DAIGEX1 של ברא, דיאסטין של נס הטבע,
בריאות ובשורות טובות
נטורופת והרבליט קליני ND MA CIH